sreda, 21. februar 2018

Poslovni rezultati Elsevierja v letu 2017


Elsevier, največji globalni založnik mednarodne znanstvene literature, je lansko leto povečal svoj dobiček na več kot 900 milijonov funtov in to navkljub dejstvu, da pri založbi nenehno opozarjajo, da koraki proti odprti znanosti škodijo njihovim poslovnim interesom.

Prejšnji teden je družba RELX, ki je lastnica založbe Elsevier, objavila poslovne rezultate založbe v letu 2017. Elsevier je v letu 2016 ustvaril dobiček v višini 913 milijonov funtov, kar je za okoli 60 milijonov več kot v letu 2016. Stopnja dobička je znašala 36,7 %  in je v primerjavi z letom poprej nespremenjena. RELX kot celota (Elsevier predstavlja približno 1/3 skupine) je delničarjem izplačal 762 milijonov funtov dividend.

Večino prihodkov predstavljajo naročnine na znanstvene revije, omenjeni so tudi prihodki na račun tiskanih knjig (10 %) ali medicinskih in farmacevtskih baz podatkov (5 %), nikjer pa niso omenjeni prihodki na račun APC-jev.

Zanimivo je, da se je cena delnice RELX padla za okoli 15 %. Razlogi niso natančno opredeljeni.

Zanimiva so tveganja poslovanja, ki jih družba izpostavlja. V prvi vrsti glavni prihodek predstavljajo naročnine. Ključno tveganje za Elsevier po njihovih besedah predstavljajo nekatere tendence in zahteve financerjev po novih poslovnih modelih (Publish and Read)  ter po zahtevah po skrajšanju embargov za prednatise člankov v repozitorijih. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Odprta znanost in konzorciji - kako naprej?

 V preteklih tednih sem imel dva intervjuja, v katerih sem poskušal podrobneje opisati, kako se odprta znanost v zadnjem obdobju intenzi...