četrtek, 22. februar 2018

Spletna aplikacija za anotacije Hypothesis v bazah Elesvierja


Veliki založniki se vse pogosteje ozirajo za spletnimi aplikacijami 2.0. S temi aplikacijami uporabnikom na različne načine zagotovijo boljše pogoje za delovanje. Poznan je Elsevierjev nakup aplikacije Mendeley, ki kaže na interes družbe na področju alternativnih metrik znanstvenega dela. Tudi pri zadnjem znanem projektu na področju vključevanja spletnih aplikacij 2.0 v bibliografske baze podatkov znanstvenih del je v glavni vlogi prav ta nizozemski založniški gigant. Skupaj z družbo Hypothesis so 20. februarja oznanili sodelovanje na področju vključevanja t. i. odprtih anotacij v Elsevierjeve podatkovne zbirke.

Hypothesis je neprofitna organizacija, ki se ukvarja z razvijem odprtih anotacij. Z njihovo odprtokodno programsko opremo lahko raziskovalci v svojih osebnih profilih v bazah podatkov delajo opombe in zaznamke v zvezi s prebranimi dokumenti ter jih delijo z drugimi uporabniki.

S projektom Elsevier in Hypothesis opozarjata na dve pomembni topiki; prva je vloga anotacij pri uporabi informacijskih virov in pri publiciranju znanstvenih del, druga pa je pomen odprtih podatkovnih standardov pri sodelovanju med raziskovalci. 

Naj omenim, da se je Elsevier leta 2015 pridružil združenju Annotating All Knowledge (AAK), ki se zavzema za interoperabilnost med programskimi orodji za anotacije ter informacijskimi servisi na podlagi standardov W3C. S tem projektom Elsevier torej izpolnjuje zaveze, ki izhajajo iz članstva v AAK.


Kaj to pomeni za ceno baz podatkov, kamor bodo anotacije vključene. Praviloma naj bi ta orodja bila brezplačna. Na podlagi izkušenj z aplikacijo Mendeley pa vemo, da je letni porast naročnin tudi posledica izboljšanih funkcionalnosti spletnih vmesnikov baz podatkov. Med te funkcionalnosti spadajo tudi tovrstna orodja. Tako jih pravzaprav posredno plačamo. Kar je še bolj sporno – velike možnosti izbire ni. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Odprta znanost in konzorciji - kako naprej?

 V preteklih tednih sem imel dva intervjuja, v katerih sem poskušal podrobneje opisati, kako se odprta znanost v zadnjem obdobju intenzi...