četrtek, 22. februar 2018

Spletna aplikacija za anotacije Hypothesis v bazah Elesvierja


Veliki založniki se vse pogosteje ozirajo za spletnimi aplikacijami 2.0. S temi aplikacijami uporabnikom na različne načine zagotovijo boljše pogoje za delovanje. Poznan je Elsevierjev nakup aplikacije Mendeley, ki kaže na interes družbe na področju alternativnih metrik znanstvenega dela. Tudi pri zadnjem znanem projektu na področju vključevanja spletnih aplikacij 2.0 v bibliografske baze podatkov znanstvenih del je v glavni vlogi prav ta nizozemski založniški gigant. Skupaj z družbo Hypothesis so 20. februarja oznanili sodelovanje na področju vključevanja t. i. odprtih anotacij v Elsevierjeve podatkovne zbirke.

Hypothesis je neprofitna organizacija, ki se ukvarja z razvijem odprtih anotacij. Z njihovo odprtokodno programsko opremo lahko raziskovalci v svojih osebnih profilih v bazah podatkov delajo opombe in zaznamke v zvezi s prebranimi dokumenti ter jih delijo z drugimi uporabniki.

S projektom Elsevier in Hypothesis opozarjata na dve pomembni topiki; prva je vloga anotacij pri uporabi informacijskih virov in pri publiciranju znanstvenih del, druga pa je pomen odprtih podatkovnih standardov pri sodelovanju med raziskovalci. 

Naj omenim, da se je Elsevier leta 2015 pridružil združenju Annotating All Knowledge (AAK), ki se zavzema za interoperabilnost med programskimi orodji za anotacije ter informacijskimi servisi na podlagi standardov W3C. S tem projektom Elsevier torej izpolnjuje zaveze, ki izhajajo iz članstva v AAK.


Kaj to pomeni za ceno baz podatkov, kamor bodo anotacije vključene. Praviloma naj bi ta orodja bila brezplačna. Na podlagi izkušenj z aplikacijo Mendeley pa vemo, da je letni porast naročnin tudi posledica izboljšanih funkcionalnosti spletnih vmesnikov baz podatkov. Med te funkcionalnosti spadajo tudi tovrstna orodja. Tako jih pravzaprav posredno plačamo. Kar je še bolj sporno – velike možnosti izbire ni. 

1 komentar:

  1. NAJBOLJŠI SAMOSTOJNI LJUBEZNI LIJEV, DA DOBITE SVOJEGA EX LJUBITELJA, HUSBANDA, ŽENSKO, GIRLFRIENDA ali BOYFRIEND NAZAJ. DODAJ NJEGOVO NA KATEGA: +2349083639501
     -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
    Pozdravljeni! Am, Christian Hofman, sem iz ZDA. Delam za mednarodno Apache Corporations, na potovanju po Afriki sem spoznal Babo Noso, šel sem tja po pogodbo za pogajanja in izgubil v drugem podjetju, bil sem pustošen in zlomljen in pred nekaj meseci sem se pravkar razvezal, moja žena je odšla z otroki in to delo je bila moja pot do dobrega življenja in vrnitve družine. Po mojem posvetovanju z Baba Noso je opravil urok zame in dobil sem pogodbo in nekaj mesecev pozneje sta se moja žena in otroci vrnili k meni in vse sem dolgovala Baba Nosa duhovnemu uroku in pooblastilom. Sem pričevalec babe Nose, duhovni oče mnogih velikih mož. za katero od vaših duhovnih težav in bo rešena. Lahko vas bogati brez krvnih ritualov, vrnite svojega ex_husband, ex_wife, ex _boyfriend ali punco samo, če lahko na +2349083639501 pošljete SMS ali WhatsApp
    če imate težave z naslednjim ?;
    (1) Če želite nazaj svojega bivšega.
    (2) če imate vedno slabe sanje ali imate seks na sanjah.
    (3) Radi bi vas napredovali v svoji pisarni.
    (4) Če potrebujete pristojnost za zmago v sodni zadevi
    (5) Kakršna koli oblika črkovanja
    (7) Ukazni ton črkovanja
    (8) Zaščitni obroč
    (9) Potovalni obroč za uspeh
    (10) Duhovna moč za Božje ljudi
    (11) Svojega moža / ženo priveži za vedno sam
    (12) Želite, da ženske / moški tečejo za vami. (13) Če želite otroka.
    (14) Želite biti bogati brez krvnih obredov. (15) Če potrebujete finančno pomoč.
    (16) Zeliščna nega
    (17) Če ne morete zadovoljiti spolne želje svoje žene. zaradi slabe erekcije.
    (18) Če imate bolezen zaradi aidsa s HIV in lahko zdravite težave z rakom, pokličite Babo Nosa na +2349083639501
    TRADICIONALNA MEDICINA Zeliščni zdravniki in domači zdravniki. Naslov pisarne št. 20 slonovine, Ife Osun, država ... k

    OdgovoriIzbriši

Odprta znanost in konzorciji - kako naprej?

 V preteklih tednih sem imel dva intervjuja, v katerih sem poskušal podrobneje opisati, kako se odprta znanost v zadnjem obdobju intenzi...